Bijelo Dugme

Članovi grupe Bijelo Dugme:
Goran Bregović – Brega; rođen 22. ožujka 1950. – solo i bas gitara
Željko Bebek; rođen 16. prosinac 1945. godine – vokal i ritam gitara
Zoran Redžić; rođen 29. siječanj 1948. godine – bas gitara
Milić Vukašinović; rođen 9. ožujak 1950. godine – bubnjevi
Goran Ipe Ivandić; rođen 10. prosinac 1955. godine – bubnjevi
Vlado Pravdić, rođen 6. prosinac 1949. godine – klavijature 
Lazo Ristovski – klavijature 
Điđi Jankelić – udaraljke 
Mladen Vojičić – Tifa, rođen 17. rujan 1960. – vokal 
Alen Islamović, rođen 17. rujan 1960. – vokal i ritam gitara 

Biografija

Bijelo Dugme je bila jedna od tri najpopularnije grupe koja je obilježila Jugoslavenski prostor tijekom velikog dijela 70-tih, 80-tih, pa čak i 90-tih godina 20. stoljeća te kao takvi većina ih je podržavala i slušala.

Osnovao ju je Goran Bregović, kojega dan danas povezuju sa Bijelim Dugmetom kao i Branimira Đonija Štulića sa grupom Azra, jer je bio pokretač i vođa čitave grupe i gdje god da je išao naziv grupe je išao s njim.

Goran je još kao mlad proglašen kao netalentiran za glazbu te izbačen iz osnovne škole. Nakon što je dobio prvu gitaru počelo je njegovo stvaranje glazbe. Za vrijeme srednjoškolskog školovanja, Goran je svirao u grupi Beštije. Nedugo zatim, nešto poznatiji muzičar iz tada poznatije grupe Kodeksi je zapazio Gorana na jednom koncertu Beštija i preporučio ga kolegama iz grupe na što su oni pristali primiti Gorana kao novog člana grupe. 1970. godine nakon mnogih pokušaja sa basistima angažiravaju Zorana Redžića, a s njim i njegovog nekadašnjeg kolegu Milića Vukašinovića, te su njih četvorica počeli stvarati pravu glazbu, za razliku od glazbe do tad.

Svirajući, do tada nov način glazbe, Željku Bebeku se to nije sviđalo (ponajviše jer je imao manje vokalnih izvedbi i radi novog stila je morao odustati od sviranja “svog” instrumenta – ritam gitare) te je istupio 1970. godine iz benda. A kada je Milić otišao u London, Zoran i Goran su pozvani da skupa sa Ismetom Arnautovićem formiraju grupu Jutro, te je nedugo Goran pozvao starog kolegu Bebeka da im se pridruži što je ovaj s radošću prihvatio.

Nakon što ih je Arnautović napustio i sa sobom odnio ime grupe Jutro i nakon što je istupio Zoran Redžić, Goran Bregović je primio u grupu još dvoje muzičara Goran Ipe Ivandića i Vladu Pravdića te osnovao grupu pod nazivom Bijelo Dugme.

Kako im je diskografska kuća Diskoton odbila objaviti pjesme, oni su potpisali ugovor sa diskografskom kućom Jugoton i nisu požalili. Nedugo opet se Zoran vratio u Bijelo Dugme te su tada napisali najveće današnje hitove. Nekoliko su puta prepunili ogromnu dvoranu Pionir u Beogradu te su to vrijeme zvali “Dugmemanijom”. Većinu pjesama Bijelog Dugmeta i Jutra je napisao sam Bregović. Velik se broj muzičara promjenio radi odlazaka u JNA, tako je umjesto Pravdića i Ivandića su stigli Ristovskog i povratnik Vukašinović. Nakon što je Bregović otišao u JNA 1978. godine, grupa je pauzirala dok se on ne vrati. Nakon dolaska Tife i Islamovića, grupa je dobila na mladosti i živosti i opet napravila neke od svojih najvećih hitova, a Brega je rekao da mu je potrebna mladost i drugi način izvođenja njegove glazbe.

2007. godine okupili su se i napravili oproštajni koncert u ime starih dana na Maksimirskom stadionu u Zagrebu koji je bio popunjen preko dozvoljenoga.