Azra

Osnivač grupe: Branimir Johnny Štulić

Biografija

Azra je uvjerljivo najpopularniji bend Novog Vala koji je u hrvatski rock napravio neopisive promjene veznane uz sve ljude i uz razvoj kompletne muzike na ovim prostorima.

Osnivač Azre Branimir Johnny Štulić je glavna osoba radi koje se sve u Azri i oko nje dogodilo.

Branimir Johnny Štulić

Branimir Štulić ili kako ga većina zove Johnny B. Štulić je bio jedna od najvećih legendi ne samo novog vala već i kompletne muzike na ovim prostorima. Reformator u pravom smislu te riječi.

1977. godine je sve počelo kada je mijenja ime svoje nekadašnje grupe Balkan Sevdah Bend u legendarno ime Azra. Tadašnji članovi Azre su bili uz Johnnya i Jura Stublić, Marin Pelajić i Mladen Juričić.

Nakon razlaza sa svim tim članovima benda Štulić nalazi bubnjara Haustora Borisa Leinera te Zlatka Mikšića–Fuma s kojima je napravio pjesme Balkan i A šta da radim. Balkan je inače napravljen pod utjecajem sevdaha ali će pod utjecajem punka i novog vala postati hit.

Nakon što se Azri pridružio Mišo Hrnjak kao basist, trio kreće u pohod na nove hitove. 1980. godine snimaju pjesmu Lijepe žene prolaze kroz grad čime je najavljen album Sunčana strana ulice kojeg je producirao Štulić kao i ostale albume. 1981. godine Azra snima svoj najbolji dotad ali poslije će se ispostavit i njihov sveukupno najbolji album Ravno Do Dna. Tim su albumom žariri i palili 80tih i mnogi ga smatraju najboljim albumom Novog Vala. Nakon toga još je snimljen album Filigranski Pločnici. Nakon toga Azra poprima obilježje punka te se raspada trenutni bend ali Štulić ostaje onaj isti urbani dečko koji teži k umjetničkom stvaranju glazbe.

Nakon toga Štulić je pobjegao u Nizozemsku gdje je stvorio još nekoliko albuma. Morao je pobjeći radi toga što je bio u životnoj opasnosti u vrijeme kada se zbio rat na prostorima Hrvatske i Srbije. Svi koji znaju Johnnya smatraju ga jednim od najvećih glazbenika koji su ikad živjeli na ovim prosorima i Azru jednim od najboljih bendova. Štulić trenutno živi sa ženom u Utrechtu sa suprugom Josephine.