Alka Vuica

Datum rođenja: 08. lipanj 1961. godine
Mjesto rođenja: Pula
Kontakt E-mail adresa: Alka Vuica email – menađment

Biografija

Alka Vuica je popularna estradna pjevačica i zvijezda i voditeljica posebne rubrike pod nazivom Alka Individualka na Red Carpetu na Novoj TV.

Alka ima vrlo bogatu ne samo glazbenu karijeru već i karijeru tekstopisca pjesama i drama. Kaže da pjesme piše otkad je naučila pisati te kao takva ih je napisala za brojne glazbenike. Od 1980. godine uspješno djeluje na glazbenoj sceni a 1990. godine je ta karijera došla do vrhunca kada je pobjedila u pobjedničkom timu na izboru za pjesmu Eurovizije koju je izvela Tajči pod nazivom “Hajde da ludjemo”. Osim što se smatra pjesnikinjom smatra se pjesnikinjom ljubavi.

1993. godine objavljuje svoj prvi album Alka a 1994. godine hitom Laži Me probija na vrh hrvatskih glazbenih ljestvica te s njom postaje hit godine. Odmah poslije te pjesme Alka postiže jednaku megapopularnost sa hitom Otkad te nema te se pokazuje kao vrsna glazbenica u glazbenom svijetu. Osvaja iste godine nagradu za kantautora godine. Mnogi je smatraju prvom osobom koja je uvela etno stil u svoju muziku u hrvatskom popu.

1996. godine je osvojila prvu nagradu za scenski nastup na Melodijama Jadrana. Svoj drugi album Alka objavljuje 1996. godine pod nazivom Za Tebe Čuvam Sebe sa hitom Ej, šta mi radiš koji ponovo postaje megapopularna pjesma. Treći album Alkatraz. Poslije je još izadala albume Balkan girl, Professionalka i Cirkus.

Potrebno je izdvojiti neke hitove koje je Alka napisala za mnoge izvođače od kojih izdvajamo, Ja sam zaljubljen za Tonyja Cetinskog, Lijepa bez duše za Olivera Dragojevića, Ni na sjever ni na jug za Sandija Cenova te mnoge mnoge druge. 

Alka ima sina Arijana iz davne veze sa Vukom Veličkovićem, poznatim srpskim slikarom i umjetnikom. Arijan živi s majkom Alkom te joj je oslonac u životu kako to Alka često zna reći.